Oyder 45. Toplantı Bölge Toplantısı Diyarbakır’da Gerçekleşti
Oyder 45. Bölge Diyalog Toplantısı'nı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Diyarbakır'da gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Sn. Mehmet Kaya'nın açılışını yaptığı toplantıda Oda olarak OYDER gibi istihdam, finans ve ülkeye yaygınlık anlamında önemli katkılar sunan birliklere ev sahipliği yapmalarının çok önemli olduğunu, bu tarz toplantıların büyütülerek yapılması için her türlü katkıyı vereceklerini belirten Kaya, depremden hemen sonra OYDER ve üyelerinin yardım ve desteklerinden dolayı teşekkür etti. Diyarbakır hem tarihi zenginlikleri hem de yenilikleri içinde barındıran önemli bir kent olduğuna dikkat çeken Kaya, kentin ekonomik yapısı, sanayisi, yatırım avantajları hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulundu.
OYDER Başkanı Sn. Dr. Altuğ Erciş, “Bölge toplantıları ile meslektaşlarımızla sektörümüzü konuşmaya karar verdiğimizden beri tam 44 toplantıyı geride bırakmış bulunuyoruz, bugün 45. Kez sizlerin karşısında olmak da ayrıca gurur verici. Diyarbakır gibi ülkemizin hem sosyal hem ekonomik açıdan çok değerli bir şehrinde bulunmak hepimiz açısından çok değerli. Hepimizin ana işkolu olan otomotiv sektörü, yakından bildiğiniz üzere pandemi sonrasında çok hareketli ve bir o kadar da alışık olmadığımız olaylarla dolu olarak hızla ilerliyor. Ülkemizin ekonomik olarak en büyük sektörü haline dönüşen ve potansiyeli ile göz kamaştıran bu sektörde, her biriniz en önemli ve en değerli oyuncular olarak yer alıyorsunuz. Yıllarca bu kürsülerden otomotiv yetkili satıcılığının sorunlarını tartışırken hep karsızlık ve ana markalarla olan sorunlar ön plana çıkıyordu ancak son 2 yıldır gündemimiz daha çok tedarik zincirindeki sıkıntılar ve devlet incelemelerine dönüştü. Geçmiş yıllardaki sorunlarımız yerini bu yeni ve farklı sorunlara bıraktı” dedi.
Oyder Genel Sekreteri Sn. Çınar Noyan, Oyder’in 21 Nisan 2022 tarihinde değişen yeni yönetim kurulu ile birlikte OYDER’in, yeni sorunlara hızla yönelik çalışmalarını ve temaslarını kuvvetlendirmeye çalıştıklarını, geçtiğimiz yıl içerisinde iştigal konusu olan pek çok alanda gerçekleştirdiği faaliyetleri, resmi kurumlar ve basın ile kurulan ilişki ve üye temsiliyetinde atılan büyük adımlarla çok önemli bir konuma geldiğinin altını çizdi. Ankara’daki lobi faaliyetleri ve yetkili satıcıların sorunlarını doğru kanallardan aktarılmasına çok öncelik verdiklerini aktardı.
Daha sonra Akbank Taşıt ve Konut Kredileri Müdürü Sn. Özge Hatunoğlu sunumunu gerçekleştirmek üzere sahneye çıkarak Otomotiv sektöründe Akbank olarak sundukları hizmetleri, 2005’te kurulan AKON sisteminin gelişimi ve detaylarını katılımcılara aktardılar.
Ekonomist ve DNG Danışmanlık Kurucusu Sn. Fatih Keresteci ise sunumuna 28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte değişen hükümet ve bakanlık sistemi sonucunda “Yeni Ekonomi Programı” ile ilgili yorumlarda bulunarak başladı. “Mehmet Şimşek’in ‘‘Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır’’ açıklamasındaki ‘Rasyonel zemine dönüş’ kısmı dahi tek başına olumlu etkide bulundu. Ancak, şimdi sıra icraatta. Yeni ekonomi yönetimi, döviz kuru üzerinden elini çekmeyi denedi ama kur patlayınca yeniden müdahalelere yöneldi. USDTRY kuru, 28 Mayıs öncesine göre sert bir şekilde %18 artış kaydetti… Bu süreçte, kuru baskılamayı bırakınca rezervlerde sınırlı miktarda bir artış yaşandı. Ama, çok kısa süren bu deneyimin ardından kuru tutma çabaları rezervlerde yeniden hızlı erozyona yol açtı… Yine Mehmet Şimşek’in ‘‘Zorluklar ve yüksek beklentilerle dolu ağır bir görev verildiğini biliyorum.’’ Açıklamasının arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetiminde değişime gitmesinin ana nedeni Mart-2024 seçimleri öncesi ‘sürdürülemez’ tabloyu düzeltmek var ancak, çok acı reçete seçimi kaybettirebilir de. Son dönemde uygulanan politikaların yol açtığı/açacağı açık, ek olarak depremlerin gerektirdiği kaynak ihtiyacı yeni vergileri gündeme getirecektir. Bu da daraltıcı ve seçmeni rahatsız edici etki doğurabilir.”
Keresteci daha sonra Türkiye’nin ekonomik konjonktürünü ve ortaya çıkan bu durum karşısında: “Bu tablo bize ‘Rasyonel zemine dönüş’ senaryosu en kötü kışa kadar, en iyi ihtimalle ise yerel seçimlere kadar mevcut oyunu sürdürür… Ancak, iç talepte ivme kaybı yaşanması kaçınılmaz. Bu nedenle de talep düşüşünden dolayı şirket faaliyetleri hız kesebilir. Hem döviz kuru hem de faiz göreceli olarak daha yüksek bir seviyede denge bulacaktır. Kredi imkanları bugüne göre biraz daha gevşeyecek ancak eski güzel günleri aratacak düzeyde kalacaktır. Nakit akış yine çok kritik olacak, karlarda hissedilir düzeyde bir düşüş olabilir. Bu durumda verimlilik artışı ve etkinlik tesis edici faaliyetler özendirilmelidir.” açıklamalarında bulundu.