Akdeniz Bölge Toplantısı-Adana
Akdeniz Bölge Toplantısı-Adana / 25.01.2011
OYDER, Adana’da yetkili satıcıları bir araya getirdi
Otomobilde 1 milyon satış hedefi kondu
OYDER “Diyalog” konulu bölge toplantılarının 3’üncüsü, İzmir ve Ankara’dan sonra Adana’da gerçekleşti.
Hilton Oteli’ndeki toplantıya, Mersin, Gaziantep, Antakya, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Malatya ve Niğde’den otomotiv yetkili satıcıları katıldılar.
OYDER Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Gizer ve Halef Günay’ın değerli katkılarıyla gerçekleştirilen toplantıya Mersin’de faaliyet gösteren, Mersin Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış öncülüğünde MODER üyeleri ve Adana’daki otomotiv yetkili satıcıları tam destek verdiler.
OYDER Genel Sekreteri Tamer Atsan, ISOTO CEO’su Kurthan Tarakçıoğlu, HDI Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman ve OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal sektöre ilişkin sunum yaparak, değerlendirmelerde bulundular.
OYDER Akdeniz Bölgesi Yetkili Satıcılar Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Tamer Atsan, OYDER’in “DİYALOG” toplantılarından söz ederek, İzmir’de başlayan toplantıların yılsonuna kadar Türkiye’nin her bölgesinde gerçekleşeceğini ifade etti. Aynı zamanda otomotiv yetkili satıcılarının birleşerek daha büyüyeceğine ve sektörün gelişimine katkı sağlayacağının da altını çizdi.
Otomotiv yetkili satıcılarının devlete önemli oranda vergi ürettiklerini ifade eden Tamer Atsan, sektörde 5 milyar doların üzerinde tesis yatırımının bulunduğunu, 70 bin personelin istihdam edildiğini, 350 bin kişinin de ekmek kapısı olduğunu ifade etti. Tamer Atsan, ayrıca 52 markanın yaygın bayilik ağları bulunduğunun da vurgusunu yaptı.
Otomotiv sektörünü değerlendiren Tamer Atsan, Türkiye’de 15 milyon civarında araç parkı bulunduğunu dile getirerek sektörün geçen yıl 760 bin araç satışı yaparak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirterek, “Ocak 2011’deki satışlar otomotiv pazarında rüzgarın devam ettiğini gösteriyor, sektör temsilcilerinde bu yıl bir milyon adet satış rakamına ulaşma düşüncesi oluşmaya başladı” ifadesini kullandı.
H. Şükrü Ilısal:
“Bölgesel toplantılar yetkili satıcıların birlikteliği için önemli”
OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal, otomotiv yetkili satıcıları arasındaki diyalog ortamını geliştirmek için bölgesel toplantılara önem verdiklerini anlattı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdikleri “DİYALOG” başlığı altındaki toplantılara, sektörün önde gelen yöneticilerini otomotiv yetkili satıcıları ile buluşturarak, sektörde sinerji yaratıp, diyalog ortamının geliştirilmesini arzu ettiklerini ve bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini ifade etti.
Akdeniz Bölgesi Yetkili Satıcılar Toplantısı’nda, ISOTO CEO’su Kurthan Tarakçıoğlu ve HDİ Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak, katılımcıların sektöre ilişkin sorularını yanıtladılar.
HDI Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Tansel Us, Güney Anadolu Bölge Müdürü Nihan Bakmaz ve Özel Projeler Müdürü Emre Kolankaya’nın da katıldığı toplantıda Güney Anadolu Bölge Müdürlüğü tarafından temsil edilen HDI Sigorta, etkinlik kapsamındaki stant alanında katılımcılara kendini tanıttı ve merak edilen soruları yanıtladı.
Toplantının yemek resepsiyonuna katılan Adana Valisi İlhan Atış, otomotiv sektörünün başarısından ve ülke ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal nezdinde tüm sektörü tebrik ederek, bölgedeki yetkili satıcıların sorunlarını çözmek için her zaman göreve hazır olduğunu ifade etti.
Toplantının bir başka konuğu olan Adana Vergi Daire Başkanı Serdar Aksoy, vergi üreten ve katma değer yaratan sektörün mali konularda da ciddi gelişmeler göstererek, örnek teşkil ettiğinin vurgusunu yaptı.
HDI Genel Müdürü Enis Talaşman
“Otomotiv ve sigorta: ayrılmaz ikili...”
Toplantıda söz alan HDI Sigorta’nın Genel Müdürü Enis Talaşman, Türkiye ekonomisinin ve sigorta sektörünün Türkiye’deki gelişimiyle ilgili makro verileri katılımcılarla paylaştı. Daha sonra sigorta ve otomotiv sektörünün birbirine çok benzediği, benzemenin dışında ortak konuları olduğunu vurgulayan Talaşman, otomotiv sigortalarının Türkiye’deki en gelişmiş sigortacılık alanı olduğunu belirtti. Enis Talaşman toplantıdaki konuşmasında ayrıca; Otomotiv ve sigorta sektörünün dünü ve bugünü hakkındaki değerlendirmelerini de katılımcılara aktardı.
Talaşman, “Türkiye’de hangi sektöre bakarsak bakalım, önümüzde katedilmesi gereken ciddi mesafeler var. Avrupa ülkelerinde nüfusun yaşlanması ve yüksek maliyetler sebebiyle endüstri yatırımlarının Asya ülkelerine kayması uluslararası sigorta şirketlerini yeni pazarlar arayışına itti. Her yıl daha da yaşlanan Avrupa nüfusu otomotiv sektöründe olduğu gibi sigortacılık sektöründe de gelecekte büyümeyi imkansız kılıyor. GSMH’si artan, büyüme rekorları kıran nüfus artış hızlı yüksek ve genç nüfusa sahip olan Türkiye uluslararası sigorta şirketleri açısından hedef pazar haline geldi. Özellikle 2005 yılında başlayan şirket satışları süresince 55 sigorta şirketi içerisinde % 100 Türk sermayeli yalnızca 17 Şirket kaldı. Bu yabancılaşma, rekabeti artıran önemli bir unsur. Bu yapısal değişimler sebebiyle Türk sigorta sektörü 2010 yılının ilk 9 ayını özellikle otomotiv sigortalarından kaynaklanan etkiyle çok ciddi bir zararla kapatmıştır” bilgisini verdi.
Enis Talaşman, “Şüphesiz ki benzer sorun ve problemler otomotiv sektöründe de yaşanıyor. Bu iki sektör bir taraftan birbirini tamamlayan ve destekleyen sektörken diğer taraftan da birbirine rakip iki sektör görünümde. Şu anki verilere bakıldığında bu işten otomotiv sektörü karlı çıkmış gibi görünüyor. Diğer yandan sorunlar ve problemler de büyüyor. Sigorta şirketleri maliyet baskısı altında parça tedarik, eşdeğer parça kullanımına yönelme, maliyetin daha düşük olduğu anlaşmalı servisleri artırma, kendi servislerini kurma gibi yöntemlere her geçen gün daha çok başvurmak zorunda kalıyorlar. Blok muafiyeti, Rekabet Kurumu ve benzeri gibi düzenlemeler sigorta şirketlerinin bu önlemleri alması için yasal altyapıyı oluşturuyor.” diye ifade etti.
Hem otomotiv, hem de sigortacılıkta parlak bir geleceğin Türkiye’yi beklediğini belirten Enis Talaşman, “Bu durum sigorta şirketi, üretici, distribütör, bayii, sigorta acentesi, broker herkes için geçerli. Yeni yılda rekabetin, otomotiv ve sigorta sektörü işbirliğiyle dar bir pazarda fiyat ve karlılık üzerinden değil, genişleyen bir pazarda iş hacmi üzerinden yapılması” temennisinde bulundu.
Tata’nın Türkiye Distribütörü İSOTO’nun CEO’su Kurthan Tarakçıoğlu, sunumunda, 2006’dan sonra ertelenen taleplerin yeniden gelmeye başlaması ve tüketici kredi faizlerinin yüzde 1’lerin altına inmesiyle sektörün geçen yılı Cumhuriyet tarihinin satış rekoruyla kapattığını anımsattı.
Türk ekonomisinin dünyada sayılı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu ve herhangi bir negatif göstergenin bulunmadığını belirten Tarakçıoğlu, “Bugün baktığımızda tüketici faizleri yüzde 1’in altında seyrediyor. Öte yandan kişi başına gelir 10 bin doların üzerine çıktı. Bu önemli göstergeler otomotiv pazarına da yansıyacak. Bu verilere bakarak pazarın giderek büyüyeceğini öngördüğünü dile getirdi.
Kurthan Tarakçıoğlu, Haziran ayında yapılacak seçimlerin mutlaka bir eşik noktası yaratacağını ifade ederek, “Ancak, seçim sonrasında da ekonominin tutarlı bir şekilde devam edeceğini ve bununda otomotiv sektörünü pozitif yönde etkileyeceğini ümit ediyorum” diye konuştu.
Sektörde en az geçen yılki büyüklükte satışın beklendiğini anlatan Tarakçıoğlu, “Türkiye’de birçok gösterge sektördeki satışların 1 milyona gidebileceğini gösterdiği” tespitinde bulundu.
OYDER’e Akdeniz bölgesinden yeni üyeler
Akdeniz Bölgesi Yetkili Satıcılar Toplantısı son bölümünde, bölgedeki yetkili satıcılardan OYDER’e yeni üye olan kuruluşlara rozet takılması töreni gerçekleştirildi. OYDER’in yeni üyelerine rozetlerini, Kurthan Tarakçıoğlu ve Enis Talaşman takdim ettiler. Bir sonraki bölge buluşmasında daha güçlü bir araya gelmek sözüyle toplantı sona erdi.