Hurdanın Dönüşüm Yolculuğu Otokoç Otomotiv’in Fotoğraf Sergisinde Hayat Buluyor
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de 20 yaş ve üzeri 3,7 milyon adet “Ömrünü Tamamlamış Araç” yani “Hurda Araç” bulunuyor. Bu rakam toplam araç parkının yüzde 21’ini oluşturuyor.
Türkiye’de otomotiv perakendeciliğinin ve araç kiralamanın lider şirketi Otokoç Otomotiv, hurda araçların ekonomiye ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekmeyi amaçlayan “Dönüşüm – Hurdanın Yolculuğu” başlıklı bir fotoğraf sergisi açtı. Photoworld Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat Gür’ün küratörlüğünü yaptığı serginin fikir ve proje liderliğini ise serginin fotoğrafçılarından da olan Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir yaptı. Proje Otokoç Otomotiv yöneticileri Niyazi Erdoğan, Oğuz Atmaca, Onur Özatalay, Rukiye Yılmaz ve Şenay Yılmaz’dan oluşan ekip ile gerçekleştirildi. Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sergi 28 Kasım’da başlayacak.
Türkiye’de 20 yaş ve üzeri 3,7 milyon “Ömrünü Tamamlamış Araç” yani “Hurda Araç” bulunduğuna dikkat çeken Görgün Özdemir, bu proje ile Hurda Teşvik Yasası’na dikkat çekmek istediklerini belirtiyor. Özdemir: “Sahipsiz, terkedilmiş, yeri geldiğinde insanlara kaldırımda yürüme izni dahi vermeyen, görsel olarak kirlilik yaratan hurda araçlar, yeniden ekonomiye kazandırılabilir hammadde kaynaklarıdır. Hurda araçların dönüştürülmesi, doğal kaynakların korunmasında, yeni hammadde üretimi için kullanılacak enerjiden tasarruf edilmesinde ve çevre kirliliğinin engellenmesinde oldukça önemli rol oynuyor.” dedi.
HURDA DÖNÜŞÜMÜ 206 ADET BELGRAD ORMANINA EŞDEĞER KARBON EMİSYONU TASARRUFU SAĞLAYACAK
Yeni araçların karbondioksit (CO2) emisyon değerlerinin daha düşük olması nedeniyle, ömrünü tamamlamış araçlara göre çok daha çevre dostu olduğunu belirten Özdemir, “20 yaş ve üzeri araçların ortalama CO2 salınımı 220 g/km’dir. Günümüzde üretilen araçlarda ise bu oran 130 g/km’dir. 20 yaş ve üzeri 3,7 milyon aracın olduğu ve ortalama olarak bir aracın yılda yaklaşık 20 bin km yol yaptığı varsayımından hareketle bir yılda 6,7 milyar gram CO2 doğaya salınmamış olacaktır. Bir ağacın yıllık karbon tutma miktarı 12 bin gramdır. Tasarruf edilen 6,7 milyar gram CO2’nun tutulabilmesi için toplam 555 milyon adet ağaca ihtiyaç olduğunu ve bu büyüklüğün de 206 adet Belgrat Ormanı’na denk geldiğini kolayca hesaplayabiliriz.“ dedi.
Çevresel etki bakımından hammadde üretiminde de önemli tasarruflar elde edileceğini söyleyen Özdemir, “Bu konuda elimizde çok çarpıcı veriler var. Örneğin; hurda araçlardaki çeliğin geri kazandırılması durumunda, yeniden üretime oranla hava yüzde 86 daha az kirleniyor, enerji tüketiminde yüzde 95 tasarruf sağlanıyor. Atık camların kullanımı ile yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanabiliyor.” şeklinde ifade etti.
Özdemir bu açıklamalarına ek olarak, “Hurda araçların trafik güvenliğini de tehlikeye attığını” belirterek, hurda dönüşümünün ekonomi ve çevreye sağlayacağı katkıların yanı sıra hurdaların dönüşüme gönderilmediği takdirde trafikte sebep olduğu risklerin de altını çizdi.
Son olarak Özdemir “Tüm bu sayılanlar dikkate alındığında; Yıllardır dile getirdiğimiz hurda dönüşümünün önemini bir de sanatsal boyut katarak fotoğraflarımızla vurgulamak istedik. Zira Hurda Teşvik Tasarısı’nın hurdanın piyasadan çekilmesini sağlayacak dinamikleri çalıştıracak şekilde ve etkili teşvikler ile bir an önce devreye alınmasının sağlayacağı katkılar ortada.” dedi.
Bir yıl süren özverili çalışmanın ardından 50 fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşan sergi 15 Aralık’a kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Sergideki fotoğrafların satışından elde edilen gelir Tema Vakfı’na bağışlanacak.
Galeri için tıklayınız...